zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Изгорили сте се. Какво да направите?



Изгарянията, дори наглед малките, могат да имат непредвидими последици.

4 юли 2006, здраве.bg

В първоначалния момент всички изгаряния са стерилни - нали те възникват от въздействието на висока температура. След това обаче върху изгорената кожа се появяват признаци на възпаление. Изгарянето се превръща в рана, отворена за всякакви микроби.
Често това, което според някои “съветници” става за облекчаване на болката на изгореното място, може да стане източник на инфекция.
Най-ефективното средство при всяко изгаряне е охлаждане на изгорената повърхност. Използвайте всичко, което ви е под ръка: студена вода, сняг, лед от хладилника, замразен продукт, но желателно да е в опаковка. Студът спира нежелателните процеси. Изгорените тъкани като че ли попадат в състояние на анабиоза. Болката също за известно време притихва.
След първите стъпки изгореното място се обработва в съответствие със степента на изгаряне. Признаци за изгаряне от първа степен са лекото зачервяване или малката подутина на кожата. Трябва да се обработят с разтвор на калиев перманганат. Ако площта на изгарянето не е голяма, може да се ограничим с това. Но в противен случай трябва да нанесем мехлем против изгаряне или обработим мястото с аерозол 3-4 пъти дневно. Желателно е в домашната си аптечка да имаме пантенол или друг мехлем, който да предпази по-дълбоките слоеве на кожата от проникване на изгарянето.
През лятото най-голямото количество изгаряния, разбира се, са от слънцето. Първа помощ при тези изгаряния е отново максималното охлаждане. За това ще помогне и водата в морето или пък една изпита чаша айран или студена вода. При слънчевите изгаряния не трябва да се използват течности, съдържащи спирт. Много хора смятат, че като натрият нараненото място с одеколон всичко ще мине. Това е заблуда. Одеколонът, т.е. спиртът предизвиква още по-голямо раздразване на кожата.
Ако имате изгаряне от втора степен, то като правило е съпроводено с образуването на водни мехури. Тънката кожичка на мехура не трябва да се премахва в никакъв случай. Повърхността под нея е много болезнена. Само със стерилен инструмент...

 
добави в:
 
Още по темите:
хигиена    превенция    деца    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.