zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се пазим в горещото време



Как да се пазим в горещото време

Съвети на специалиста.

здраве.bg

... помощ, човекът да се постави на по-хладно и проветриво място, да му се разкопчеят или свалят дрехите, главата да се държи вдигната, да се постави влажен компрес на челото, да се даде чаша вода с 1 лъжичка сол. В никакъв случай не трябва да се дават алкохол, чай, кафе или какао.

В горещините, когата лигавицата на носа е много суха или кръвта нахлува към главата поради повишеното артериално налягане, може да се наблюдава и носово кръвотечение.

В такива случаи главата трябва да се държи изправена, за да не потече кръвта в гърлото. Най-добре е да се легне, като главата се постави на висока възглавница или да се седне така че горната половина на тялото да бъде леко наклонена назад, а в носа да се поставят марлени или памучни тампони, намокрени с водороден прекис (перхидрол). Между веждите можете да поставите носна кърпа, напоена със студена вода или парче лед от хладилника.

Поради обилното потене в горещините трябва да се употребяват повече течности – поне 2 литра вода дневно. Така ще се избегне обезводняването на организма. Водата поддържа определен баланс, но тя трябва да се пие сутрин и вечер, а не по обяд.(а)

вижте още:
- Първа помощ: слънчев и топлинен удар
- Първа помощ: слънчеви изгаряния
- Защо, колко и какви течности да пием

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.