zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Изборът на паста за зъби е сериозен въпрос



Изборът на паста за зъби е сериозен въпрос

96% от населението страда от заболявания на венците и зъбите.

22 юни 2006, здраве.bg

Хората отдавна забравиха праха за почистване на зъби. Днес дори обикновената паста за зъби в много случаи се смята за недостатъчна. Ако се заслушаме в рекламните послания, съвременната паста за зъби съвременната паста трябва да избелва зъбите, да заздравява венците, да освежава дъха. Но в повечето реклами не се споменава, че пастата, също както повечето медикаменти, е добре да се предписва от лекар и да се употребява в определени дози и по съответния начин.
Според данни на Световната здравна организация (СЗО), при 96% от населението на планетата се срещат заболявания на венците и зъбите. Това в много от случаите се дължи на неумението да се поддържа хигиена на зъбите и устната кухина като цяло. Пастата за зъби е многофункционален продукт или поне трябва да бъде такъв – тя следва да предпазва зъбите и венците от заболявания, да избелва, да предотвратява натрупването на зъбен камък, да премахва лошия дъх. Съществуват дори специални пасти - за пушачи, за деца, за “чувствителни зъби”.
В действителност най-широко разпространените и популярни пасти за зъби не притежават лечебни свойства. Главната им функция е хигиенна. Неслучайно повечето от тях се смятат за козметичен продукт. Всички останали свойства - “ противовъзпалителни”, “избелващи”, против пародонтоза и др., не винаги се потвърждават след провеждането на сериозни клинични изследвания.
Пастата не може да замени лекаря! Тя не може да отстрани зъбния камък или лошия дъх. Универсални пасти, които са подходящи за всеки и предпазват от всякакви болести 24 часа в денонощието не съществуват. Нагледен пример за преувеличаването, характерно за някои рекламни послания, са избелващите пасти. С тях просто се премахват повърхностните налепи, но зъбите могат да станат бели (т.е. почистени от зъбните налепи и камък) само след намесата на специалист-стоматолог със специално оборудване.
Това дали една паста за зъби ухае приятно и се пени добре, няма нищо общо с евентуалните й хигиенни...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хигиена    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.