zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-краткото използване на антибиотици е също толкова ефективноПодобен подход в лечението би забавил и изграждането на резистентност към съответния медикамент, твърди изследване.

12 юни, здраве.bg

Лечението на пневмония с антибиотици, прилагани само 3 дни, вместо традиционно препоръчваните 7 до 10 дни, дава не по-лоши резултати, сочат резултатите от ново изследване, публикувано в British Medical Journal.

Според изследователите, проучването за пореден път повдига въпроса за това колко дълго трябва да бъдат третирани с антибиотици пациентите, страдащи от най-често срещаните инфекции, особено като се има предвид, че по-краткото прилагане на антибиотици намалява вероятността от възникване на резистентност.

При изследването са били наблюдавани пациенти със слаба до умерена пневмония – едно от най-често срещаните заболявания, при което в болниците се предписват антибиотици.

На половината пациенти лечението с тези медикаменти е било прекъснато на третия ден, на една втора от останалите лечението с тях е продължило според сегашните предписания още 5 до 7 дни, а на останалите през същия период е било давано плацебо.

Според резултатите от наблюденията ефектът от лечението и при трите групи е бил на практика един и същ.

“Прекратяването на антибиотичното лечение след трети ден трябва да се разглежда не като прекъсване, а като достатъчно лечение”, твърдят авторите на изследването. “Подобен подход не само изглежда достатъчен от терапевтична гледна точка. Той също така би намалил употребата на скъпоструващи антибиотици и би забавил изграждането на резистентност към тях в човешкия организъм”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    лекарства    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.