zdrave.bg
Първа помощ
»кардиопулмонална реанимация (КПР)
кардиопулмонална реанимация (КПР)Кардиопулмоналната реанимация е животоспасяваща техника, която се използва при спешни състояние (например – сърдечен удар и удавяне), при които сърдечният ритъм и дишането са спрели.

В идеалния случай КПР включва два важни елемента: сърдечен масаж, комбиниран с обдишване уста в уста.

Въпреки това действията на човек в такава спешна ситуация зависят от неговото ниво на познания.

Трябва да се изтъкне, че е много по-добре да направите нещо, отколкото да бездействате, защото се страхувате, че вашите знания и умения не са абсолютно пълни. Запомнете, че разликата между действието и бездействието в спешен случай може да коства живота на човек.

По-долу ще представим най-новите утвърдени съвети от специалисти:

- Неподготвен. Ако не сте преминали специална подготовка за КПР, тогава приложете само сърдечен масаж. Това означава непрестанни натискания на гръдния кош с честота две настискания в секунда, докато парамедиците пристигнат. По-добре не прилагайте обдишване.

- Напълно подготвен. Ако сте напълно подготвени и сигурни в себе си, тогава се опитайте да приложите следните два подхода: 1. Редувайте 30 секунден сърдечен масаж с две обдишвания; 2. Просто направете сърдечен масаж. (описани подобрно по-долу)

- Подготвени, но несигурни. Ако сте преминали специална подготовка за КПР, но изпитвате несигурност в знанията си, тогава е добре да приложите само сърдечен масаж.

По-горните съвети важат само за възрастни, които се нуждаят от КПР, а не деца!

Целта на КПР е да поддържа доставянето на кръв към мозъка и други критични органи, докато по-сериозно медицинско лечение не възстанови нормалния сърдечен ритъм.

Когато сърцето спре, липсата на оксигенирана кръв може да причини необратими мозъчни увреди само за няколко минути. Смъртта ще настъпи в рамките на 8 до 10 минути. Ето защо всяка секунда е важна, когато помагаме на човек в безсъзнание, който не диша.

Преди да започнете

Преценете ситуацията преди да започнете КПР:
- Дали...
 
изпишете търсеното на латиница
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.