zdrave.bg
Първа помощ
»кардиопулмонална реанимация (КПР)
кардиопулмонална реанимация (КПР)Кардиопулмоналната реанимация е животоспасяваща техника, която се използва при спешни състояние (например – сърдечен удар и удавяне), при които сърдечният ритъм и дишането са спрели.

В идеалния случай КПР включва два важни елемента: сърдечен масаж, комбиниран с обдишване уста в уста.

Въпреки това действията на човек в такава спешна ситуация зависят от неговото ниво на познания.

Трябва да се изтъкне, че е много по-добре да направите нещо, отколкото да бездействате, защото се страхувате, че вашите знания и умения не са абсолютно пълни. Запомнете, че разликата между действието и бездействието в спешен случай може да коства живота на човек.

По-долу ще представим най-новите утвърдени съвети от специалисти:

- Неподготвен. Ако не сте преминали специална подготовка за КПР, тогава приложете само сърдечен масаж. Това означава непрестанни натискания на гръдния кош с честота две настискания в секунда, докато парамедиците пристигнат. По-добре не прилагайте обдишване.

- Напълно подготвен. Ако сте напълно подготвени и сигурни в себе си, тогава се опитайте да приложите следните два подхода: 1. Редувайте 30 секунден сърдечен масаж с две обдишвания; 2. Просто направете сърдечен масаж. (описани подобрно по-долу)

- Подготвени, но несигурни. Ако сте преминали специална подготовка за КПР, но изпитвате несигурност в знанията си, тогава е добре да приложите само сърдечен масаж.

По-горните съвети важат само за възрастни, които се нуждаят от КПР, а не деца!

Целта на КПР е да поддържа доставянето на кръв към мозъка и други критични органи, докато по-сериозно медицинско лечение не възстанови нормалния сърдечен ритъм.

Когато сърцето спре, липсата на оксигенирана кръв може да причини необратими мозъчни увреди само за няколко минути. Смъртта ще настъпи в рамките на 8 до 10 минути. Ето защо всяка секунда е важна, когато помагаме на човек в безсъзнание, който не диша.

Преди да започнете

Преценете ситуацията преди да започнете КПР:
- Дали...
 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.