zdrave.bg
Първа помощ
»изкълчване
изкълчванеИзкълчването е нараняване, при което краищата на костите са разместени от техните нормални места. Причината обикновено е травма (например удар или падане), но изкълчването може да се развие във връзка с предхождащо заболяване като ревматоиден артрит.

Изкълчванията са често срещани наранявания при практикуване на контактни спортове като футбол и баскетбол и спортове като карането на ски и волейбола, за които са характерни паданията. Изкълчването може да засегне както главните стави на рамото, таза, коляното, лакътя или глезена, така и по-малки стави като тези на пръстите (вкл. палеца).

Нараняването временно ще деформира и затрудни движението в ставата и може да се прояви като внезапна и остра болка и подуване. Изкълчването се нуждае от насочена медицинска помощ, с която костите ще се наместят на правилната си позиция.

Ако смятате, че сте изкълчили става:

1. Не отлагайте полагането на медицински грижи. Незабавно потърсете медицинска помощ.

2. Не правете излишни движения в ставата. Докато не ви се окаже помощ, фиксирайте засегнатата става в неподвижна позиция. Не се опитвайте да размествате изкълчената става или да я намествате обратно на мястото и. Това може да увреди допълнително ставата и мускулите, ставните връзки, нервите и кръвоносните съдови около нея.

3. Наложете лед върху наранената става. Това ще облекчи до известна степен болката и подуването, намалявайки вътрешното кръвотечение.





 
изпишете търсеното на латиница
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.