zdrave.bg
Първа помощ
»изгаряне
изгарянеЗа да различите малкото от сериозното изгаряне, първата стъпка е да определите степента и доколко са засегнати тъканите. Именно с тази цел са дефинирани и три степени на изгаряне – първа, втора и трета.

Първа степен

Най-ниската степен на изгаряне включва случаите, когато е пострадала само горната част на кожата – тя обикновено се зачервява, става по-влажна и понякога болезнена при допир. Третирайте такова изгаряне именно като първа степен, освен в случаите когато то обхваща по-значителна площ – например големи части от ръцете, краката, лицето, слабините, бедрата или някой по-голяма става.

Втора степен

Когато най-горният слой на кожата е прогорен и изгарянето е засегнало втория слой (дермиса), вече става дума за втора степен на изгаряне. Появяват се пришки, кожата се зачервява интензивно и на големи петна. Тази степен е съпроводена от значителна болка и отоци.

Ако мястото не е повече от 7-8 см в диаметър, третирайте го като изгарянията от първа степен, освен в случаите, когато то се намира по ръцете, краката, лицето, слабините, бедрата или някой по-голяма става. Тогава трябва да се вземат мерки като за голямо изгаряне и да се потърси незабавна медицинска помощ.

За по-малките изгаряния (тези от първа степен, както и от втора – в изброените по-горе случаи) можете да вземете следните мерки:

• Охладете мястото. Подръжте го под течаща студена вода за най-малко 5 минути (или докато болката премине). Ако това е невъзможно или остане без резултат, използвайте студен компрес или съд със студена вода. Не поставяйте лед върху засегнатото място

• Покрийте изгорения участък с чиста стерилна марля. Не използвайте дебела памучна кърпа – тя ще раздразни мястото. Не притискайте и не движете марлята. Така направената превръзка намалява въздуха, който достига до раната, намалява болката и предпазва възпаленото място.

• Вземете някакво обезболяващо – например аспирин, ибупрофен, напроксен или парацетамол. Никога не давайте аспирин на деца!

Малките...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.