zdrave.bg
Секс и здраве
»срамни въшки
срамни въшки... и бедрата, тялото и подмишниците. От тези места те могат да се преместят върху брадата, мустаците или миглите. Всичко зависи от степента на окосмяване на жертвата.

Въшката или гнидата може да се види трудно с просто око. Най-малките (1-3 мм) въшки се закрепват в самия корен на косъма.

Характерни признаци на заразяване

• Сърбеж - въшките разпръскват вещество, което раздразва кръвта и предизвиква характерен сърбеж
• Петна - след заразяване по кожата се появяват синкави петна с диаметър до 1 см, които бързо изчезват. Това се или малки кръвоизливи, или отлагане на секрета от слюнчените жлези на срамните въшки.
• Тъмни точки върху бельото - петната по долното бельо са продукти на жизнената дейност на срамните въшки.
• Мехури - разчесването на сърбящите места води до появата на червени пъпки, мехури и екземи.
• Самите въшки - поради растежа на косата гнидите заедно с косъма се виждат по-лесно – над повърхността на самия косъм. А височината на тяхното разположение може да посочи приблизително от колко време са налице.

Как да се преборим

Обичайният душ със сапун няма да убие въшките и няма да ни избави от гнидите. Но не си струва, както преди години, да се заливаме с газ – вече има по-ефективни съвременни средства.

Ако косата е дълга, най-добре е да се намали нейната дължина. Мъжете могат да си обръснат главите и по този начин ще премахнат много от въшките и гнидите, а и ще направят по-лесен прегледа на поразените участъци.

За да разтворим залепващото вещество, което задържа гнидите на косъма, трябва да се измием с гореща вода и оцет.

В аптеките се предлагат препарати за външна употреба, съдържащи различни активни вещества. Има и препарати, които се приемат вътрешно – те правят кръвта отровна за въшките.

Мръсното бельо трябва да се превари със содов разтвор в продължение на 25-30 мин., за да се убият гнидите, които в противен случай могат да живеят там още до 6 дни. След това дрехите трябва да се изгладят с гореща ютия (особено...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.