zdrave.bg
Секс и здраве
»сифилис
сифилис... рядко.

Как се проявява заболяването

След 3-4 седмици на мястото, където се е внедрил възбудителят, се образува твърд шанкър – безболезнена яркочервена рана с плътна основа. След известно време тя зараства, но това не означава, че болестта е отстъпила – точно обратното. През това време бледната трепонема се размножава активно и се придвижва по организма, използвайки лимфните съдове.

Болният може да чувства обща отпадналост, главоболие, треска, но обикновено през този период симптомите на болестта не се проявяват.

По-късно тя заявява за себе си с обрив по кожата, рани върху дланите, стъпалата и лигавиците. Ако сифилисът не се лекува, в началото проявите му са периодични - обривите ту се появяват, ту изчезват и човек се чувства практически здрав.

Спокойните промеждутъци, в зависимост от отдалечаването от началото на заболяването, стават все по-дълги и човекът се чувства напълно нормално. Но това благополучие е мнимо - възбудителите вече са се внедрили във всички органи и тъкани и могат да поразят на първо място нервната система и черния дроб.

Ако болният не се лекува, след 3-4 години тялото му се покрива с рани, които засягат дълбоките слоеве кожа. Постепенно се разрушават и вътрешните органи, хрущялите, костите и нервната система. Най-често страдат сърцето и съдовете, а най-уязвимото място е аортата. Нейната стена се възпалява и върху нея се отлага калций. Човек чувства болка в гърдите и задушаване.

Ако лечението започне на ранен етап, патологичният процес може да се прекрати, въпреки че работата на поразените органи не може да се възстанови.

Със сифилис може да се зарази и нероденото дете. Бледната трепонема прониква през плацентата на болната майка и заразява плода. Често това е причина за аборт в късния етап от бременността (обикновено между 6-ия и 7-ия месец). Понякога детето се ражда мъртво, но може да се роди и жизнеспособно дете с вроден сифилис, което може да се спаси (за тази цел то се нуждае от внимателни изследвания и лечение...




 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.