zdrave.bg
Секс и здраве
»сифилис
сифилис... в специализиран стационар).

Диагностика и лечение

При съмнения за сифилис трябва да се потърси дерматолог или венеролог. Проявите на заболяването са разнообразни и често то не се развива тривиално.

Най-надеждното изследване е да се диагностицира трепонемата, но това е възможно само ако върху повърхността на тялото има участъци, поразени от ерозията. Всички останали методи са основават на кръвните изследвания.

При заразяване със сифилис в кръвта се появяват специфични антитела- белтъчини, които се изработват от организма за борба с възбудителя. Тези тела определят реакцията на Васерман (RW). Кръвта се взима от вената. Резултатите на тази реакция са достатъчно надеждни, но ако човек е заразен наскоро, все още не се образувало необходимото за положителния резултат количество антитела. Достоверен резултат може да се получи 2 седмици след появата на твърдия шанкър.

По-бърз отговор дава диагностиката, основаваща се на по-чувствителната реакция на микропреципитацията. Тя реагира не само на бледната трепонема, но и на сходните й микроорганизми. Положителният отговор и подозрителните симптоми позволяват максимално бързо да се започне лечението.

Още по-чувствителни са РИБТ- реакцията (реакция на имобилизация на бледните трепонеми) и РИФ–реакцията (реакция на имунофлуоресценцията), но консумативите за тях са доста скъпи и те се прилагат само в особени случаи.

Ваксина срещу сифилиса няма. Няма и методи за активната му профилактика. Ето защо от голяма значение е спазването на правилата за безопасен секс, отказът от случайни връзки (в краен случай екстремна профилактика след такива).

Не бива да се забравя, че:
• Използването на презерватив намалява риска от заразяване със сифилис, но не е 100% гаранция.
• За разлика от много други инфекциозни заболявания сифилисът не изработва имунитет и с него можете да се заразите повторно.
• През първата и втората половина от бременност задължително посетете женската консултация и си направете кръвни изследвания...




 
изпишете търсеното на латиница
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.