zdrave.bg
Секс и здраве
»сифилис
сифилис... в специализиран стационар).

Диагностика и лечение

При съмнения за сифилис трябва да се потърси дерматолог или венеролог. Проявите на заболяването са разнообразни и често то не се развива тривиално.

Най-надеждното изследване е да се диагностицира трепонемата, но това е възможно само ако върху повърхността на тялото има участъци, поразени от ерозията. Всички останали методи са основават на кръвните изследвания.

При заразяване със сифилис в кръвта се появяват специфични антитела- белтъчини, които се изработват от организма за борба с възбудителя. Тези тела определят реакцията на Васерман (RW). Кръвта се взима от вената. Резултатите на тази реакция са достатъчно надеждни, но ако човек е заразен наскоро, все още не се образувало необходимото за положителния резултат количество антитела. Достоверен резултат може да се получи 2 седмици след появата на твърдия шанкър.

По-бърз отговор дава диагностиката, основаваща се на по-чувствителната реакция на микропреципитацията. Тя реагира не само на бледната трепонема, но и на сходните й микроорганизми. Положителният отговор и подозрителните симптоми позволяват максимално бързо да се започне лечението.

Още по-чувствителни са РИБТ- реакцията (реакция на имобилизация на бледните трепонеми) и РИФ–реакцията (реакция на имунофлуоресценцията), но консумативите за тях са доста скъпи и те се прилагат само в особени случаи.

Ваксина срещу сифилиса няма. Няма и методи за активната му профилактика. Ето защо от голяма значение е спазването на правилата за безопасен секс, отказът от случайни връзки (в краен случай екстремна профилактика след такива).

Не бива да се забравя, че:
• Използването на презерватив намалява риска от заразяване със сифилис, но не е 100% гаранция.
• За разлика от много други инфекциозни заболявания сифилисът не изработва имунитет и с него можете да се заразите повторно.
• През първата и втората половина от бременност задължително посетете женската консултация и си направете кръвни изследвания...
 
изпишете търсеното на латиница
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.