zdrave.bg
Диабет
»що е то
що е тоЗахарният диабет има две разновидности:

- Тип 1
Като правило от него страдат децата и младите хора. Задстомашната жлеза престава да изработва хормона инсулин, който нормализира нивото на глюкозата в кръвта. Лечението се състои в инжектиране на хормона в изкуствен вид (инсулинотерапия).

- Тип 2
Този вид диабет се развива като правило след 40-50 годишна възраст и често съпътства затлъстяването. При тази разновидност на заболяването задстомашната жлеза продължава да изработва инсулин, но клетките не го възприемат. С помощта на специална диета при активен начин на живот може да се постигне ниво на глюкоза, съответстващо на нормата. При прогресиране на диабета тип 2 се прилагат таблетки за понижаване на захарта. Инжектиране на инсулин се назначава през последните стадии на болестта.

Отделно се открояват диабетът при бременните жени и вторичният диабет, който се развива на фона на други заболявания.

Диабетът е изключително сериозно заболяване, което изисква определени ограничения в храненето, постоянен контрол на нивото на захарта в кръвта и всекидневно инжектиране на инсулин (при диабет от тип 1).

При липса на необходимия контрол захарният диабет може да предизвика много усложнения - поражение на бъбреците, очите, сърдечно-съдовата система, долните крайници. Затова при съмнения за захарен диабет или при повишено ниво на глюкозата при кръвен анализ трябва незабавно да се търси консултация с ендокринолог.

Още древните египтяни са описвали захарния диабет като самостоятелно заболяване. Лекарите в Древна Гърция и Рим са се опитвали да докажат, че за възникването на диабета е виновно лошото храносмилане, а Хипократ поставял диагнозата, опитвайки урината на пациента на вкус. Древните китайци също са знаели, че при захарен диабет урината става сладка. Те дори са измислили оригинален метод на диагностика с помощта на мухи и оси - ако насекомите кацат върху съда с урина, това означава, че тя е сладка, а пациентът е болен.




следва: видове

 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.