zdrave.bg
Диабет
»хранене
храненеЗахарният диабет е свързан с нарушение в обмяната на веществата – в неговата основа стои недостатъчното усвояване на глюкозата от организма. Диабетът от тип 2 често възниква на фона на затлъстяване.

При всеки вид захарен диабет голяма роля играе правилното хранене. При лека форма на диабет от тип 2 диетата е основен метод на лечение. При средна и тежка форма на заболяването тя трябва да се съчетава с приемането на лекарства за понижаване нивото на инсулина.

Какво е “хлебна единица”

Хлебната единица е своеобразна “мерна лъжица” за изчисляване на въглехидратите. Независимо от вида и количеството на продукта (било то хляб или ябълка) една хлебна единица трябва да съдържа 12-15 грама усвоявани въглехидрати. Тя повишава нивото на захарта в кръвта до една и съща величина – 2,8 ммол/л и изисква за усвояването си от организма 2 единици инсулин.

Хлебната единица е въведена именно за болните от захарен диабет, получаващи инсулин. За тях е особено важно да се спазва всекидневната норма въглехидрати, съответстваща на приемания инсулин. В противен случай може да възникне повишаване или понижаване на захарта в кръвта – хипер- или хипогликемия.

Благодарение на понятието “хлебна единица” болните от захарен диабет получават възможност правилно да си съставят менюто и да заменят едни продукти с други.

1 хлебна единица е равна например на 25-30 г хляб или черен хляб, 1/2 чаша овесена каша или 1 ябълка със среден размер.

За едно денонощие в организма трябва да постъпват 18 до 25 хлебни единици. Целесъобразно е те да бъдат разпределени в 6 хранения: закуска, обяд и вечеря по 3-5 хлебни единици и допълнителни закуски – по 1-2 хлебни единици. По-голямата част от продуктите, които съдържат въглехидрати, трябва да се приема през първата половина от деня.

Принципи на лечебното хранене

Диетата трябва да бъде правилна от физиологична гледна точка:

• Количеството енергия в храната трябва да се равнява на енергийните потребности на болния.

• Количеството...
 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.