zdrave.bg
Холестерол
»алтернативи
алтернативи... Растението Tribulus terrestris, (известно в народната медицина като бабини зъби, трабузан, тръбозан, кочи глави, чюнка) се използва в редица продукти за намаляване на холестерола при комплексната терапия на атеросклероза на общите, церебралните и коронарните съдове. В България обаче изследванията са насочени повече към възможността за използване на екстрактите от бабини зъби за лечение на импотентността (сексуалната немощ). У нас билката е широко разпространена в южната част на страната, като се смята, че в югоизточната е с най-богат състав. Растението влиза в състава на готови билкови продукти - като прах от стритите изсушени части на билката, като сух или течен екстракт или тинктура. Може да се използва и под формата на запарка.

Други растителни продукти: Резултатите от някои (но все още недостатъчни) проучвания предполагат, че семената и листата на фенегрик (чимен), екстракта от листа на артишок, бял равнец и туласи (вид босилек, известен още като holy basil) могат да помогнат за снижаване нивото на холестерола. Тези и други често употребявани растения и подправки (включително куркума, розмарин и джинджифил) са изследвани и за възможен благоприятен ефект по отношение на превенцията на коронарни заболявания.

Диетични подходи

Увеличената консумация на диетични фибри, соеви продукти и растителни вещества, подобни на холестерола (растителни станоли и стероли) могат значително да намалят равнищата на LDL холестерола.

Фибри: Разбира се, само растителните храни (зеленчуци, плодове, бобови растения, нерафинирани зърнени продукти) съдържат растителни фибри. Разтворимите фибри в овесените трици, ечемика, семената на псилиум (индийски живовляк), лененото семе, ябълките, цитрусовите плодове, лещата и боба са в частност ефективни за понижаване на холестерола.

Соя: За нея се смята, че може да предпази от коронарно сърдечно заболяване като намалява нивото на LDL холестерола и триглицеридите. Соевите протеини са налични в тофуто...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.