zdrave.bg
Холестерол
»фактори, влияещи на нивата
фактори, влияещи на ниватаПоредица от фактори повлияват нивата на холестерола в тялото. Те включват:

Хранене. Наситените мазнини и холестерол в храната, която консумирате, увеличават нивото на холестерола. Опитайте се да намалите този тип храни.

Тегло. Освен че е рисков фактор за сърдечно заболяване, наднорменото тегло може също да увеличи холестерола. Намаляването на теглото ще помогне и за намаляване на LDL и общото ниво на холестерола, както и да доведе до увеличаване на HDL.

Упражнения. Редовните физически упражнения намаляватт LDL и повишават HDL-холестерола. Стараете се да сте физически активни поне 30 минути всеки ден.

Възраст и пол. С напредване на възрастта нивата на холестерола се увеличават. Преди менопаузата, при жените има тенденция за по-ниски нива на общия холестерол отколкото при мъжете на същата възраст. След менопаузата обаче, нивото на LDL-холестерола при жените показва трайна тенденция към покачване.

Диабет. Зле контролираният диабет повишава нивото на холестерола. С подобряването на контрола, нивото му може съществено да се понижи.

Наследственост. Гените в известна степен предопределят колко холестерол произвежда тялото ви. Високото му ниво може да е и семейна обремененост.

Други причини. Някои лекарствени продукти, както и медицински състояния, могат да станат причина за висок холестерол.

 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.