zdrave.bg
Бременност
»Седмици 17-20
Седмици 17-2017-та седмица

За вашето бебе: Неговата дължина варира от 11 до 12 см, измерена от главата до таза, а теглото му е удвоено в сравнение с това преди две седмици. През тази седмица започва своето развитие мастната тъкан, която играе съществена роля в топлопродукцията и метаболизма на плода. Белите дробове започват да издишват амниотичната течност. Кръвообръщението и пикочната система функционират.

За бъдещите майки: Вече всеки може да забележи издутата долна част на корема ви. Най-вероятно сте наддали в рамките на 5-10 кг, дължащо се основно на увеличеното ви чувство за апетит.

Препоръки за седмицата: Променяйте позицията си бавно, особено в случаите когато сядате или ставате от легнало положение. По този начин ще избегнете появата на замаяност и виене на свят. Ако се чувствате замаяни – седнете или легнете и поставете главата си по-ниско от тялото.

18-та седмица

За вашето бебе: То продължава да расте на дължина и тегло, като темпът на растеж вече се забавя. Затова пък вече може да се прозява, протяга, мръщи и да прави всякакви гримаси. Вкусовите луковици започват да се развиват, за да могат да различават в бъдеще сладкия от киселия вкус. Бебето може да преглъща и дори да хълца. Ретината вече е станала чувствителна на светлина и затова при наличие на ярка светлина, насочена към корема ви, бебето вероятно ще се опита да защити очите си със същото движение, което правим и всички ние.

За бъдещите майки: Матката може отчетливо да се усети под пъпа. Най-вероятно сте се научили вече да усещате движението на плода в тази зона. За да се оцени растежа и развитието му и за да се потвърди терминът ви, препоръчително е да се извърши ултразвуково изследване именно в периода от 18-та до 22-та седмица. Ако бебето е в правилното си положение, изследването чрез ултразвук може да определи и пола му. Сега сърцето на бременната работи 40-50% процента по-усилено от преди.

Препоръки за седмицата: Предложете на...



следва: Седмици 21-25

 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.