zdrave.bg
Бременност
»Седмици 17-20
Седмици 17-20... вашия партньор да ви придружи на ултразвуковото изследване. По този начин ще споделите заедно първите наблюдения върху бебето ви. Добрите резултати от ултразвука все още не гарантират здраво бебе, но ще ви вдъхне увереност и може да набележи проблеми (ако разбира се има такива).

19-та седмица

За вашето бебе: То вече е около 13-15 см дълго и тежи приблизително 200 грама. Неговата кожа тепърва се развива и за момента е прозрачна. Повърхността на плода изглежда червена - поради многото видими кръвоносни съдове. Бял фин слой, наречен верникс, покрива тялото му.

За бъдещите майки: В процеса на израстване на бебето може да почувствате характерни за средата на бременността болки и дискомфорт – болки ниско в коремната област, замаяност, констипация, киселини, схващания на долните крайници, леко подуване на колената и краката, болки в гърба. Разширените кръвоносни съдове е възможно да причинят малки, временни червени петна по кожата на лицето, рамената и ръцете.

Препоръки за седмицата: Не бива да се преуморявате, защото бързият растеж на плода може да ви изложи на по-голям от нормалното риск от появата на сърдечни, дихателни и бъбречни проблеми.

20-та седмица

За вашето бебе: То вече може да възприема различни видове звуци като глас, сърдечната ви дейност и дори шумове, произлизащи от обкръжаващата ви среда. То дори ще закрие ушите си със собствените си ръце, ако около вас има силен звук. Бебето променя позицията на тялото и крайниците си често – то се върти, обръща, рита и удря с ръце.

За бъдещите майки: Поздравления! Вече сте по средата на бременността. Матката ви е на нивото на пъпа, което води до постепенно заличаване на талията ви. Рискът от инфекция на пикочния мехур се повишава, защото гладката мускулатура на пикочния ви канал е в релаксирано състояние. Дишането ви става все по-дълбоко. Все по-често се оплаквате от обилно изпотяване - поради завишената активност на щитовидната жлеза.

Препоръки...



следва: Седмици 21-25

 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.