zdrave.bg
Първа помощ
»електрически изгаряния
електрически изгарянияВъзможно е електрическите изгаряния да не се проявят на повърхността на кожата, но увреждането да засегне по-дълбоките слоеве на тялото. Ако силен електрически ток премине през вашето тяло, увреждане на вътрешните органи като сърдечна аритмия или спиране на сърцето може да настъпи. Понякога разтърсването, предизвикано от електрическия удар, може да ви накара да паднете, което е честа причина за травми.

Обадете се на Бърза помощ, ако човекът, който е ударен от електрически ток, е объркан, изпитва сериозна болка или наблюдавате промени в неговото дишане, сърдечна дейност и съзнание.

Докато помагате на човек с електрическо изгаряне или очаквате медицинска помощ, предприемете следните стъпки:

1. Първо огледайте без да докосвате. Потърпевшият може все още да е в контакт с електрическия източник. Докосването му може да проведе тока и през вас.

2. Изключете източника на електричество, ако е възможно. Ако ли не, преместете източника далеч от вас и засегнатия човек, използвайки сух непроводящ ток предмет, направен от твърд картон, пластмаса или дърво.

3. Проверете за знаци на живот (дишане, движение или кашляне). Ако човекът е в безсъзнание, приложете веднага кардиопулмонална реанимация (КПР).

4. Предотвратете шока. Поставете човека на земята с глава, по-ниско от тялото, и вдигнати нагоре крака.

5. Покрийте засегнатите зони. Ако пострадалият диша, покрийте всички изгорени зони по тялото му с стерилна превръзка или дреха, ако не можете да намерите такава. Не използвайте одеяло или кърпа, тъй като платът може да залепне за раната.




 
изпишете търсеното на латиница
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.