zdrave.bg
Първа помощ
»чуждо тяло в ухото
чуждо тяло в ухотоПопадането на обект в ухто може да причини болка и загуба на слуха. Обикновено човек има представа кога чуждо тяло е попаднало в ухото му, но малките деца могат да не съзнават това.

Ако малък предмет се заклещи в ухото ви, следвайте описаните оказания:

- Не се опитвайте да извадите чуждото тяло с дълъг предмет като клечка за зъби и памучен тампон. По този начин рискувате да натъпчете тялото по-навътре в ухото и така да увредите деликатните тъкани на средното ухо.

- Отстранете обекта, ако това е възможно. Ако обектът е ясно видим и може да бъде лесно хванта с пенсети – внимателно го отстранете.

- Използвайте гравитацията. Наклонете главата към засегнатата половина.

- Ако чуждото тяло е насекомо, използвайте течно масло или олио. Наклонете главата така, че засегнатото ухо да сочи нагоре. Опитайте се да премахнете насекомото, като налеете минерално масло, зехтин или бебешко олио в ухото. Те трябва да бъдат затоплени, но в никакъв случай горещи. Докато наливате течността в ухото, вие може да улесните проникването на олиото като разтегнете ушния канал. Дръпнете ушната мида внимателно назад и нагоре при възрастни, а при деца – назад и надолу. Насекомото ще се задуши и ще изплува на повърхността.

- Не използвайте течни масла, за да премахнете друг чужд обект освен насекомо. Не използвайте по-горния метод, ако се съмнявате за перфорация на ушната мембрана – болка или кървене от ухото.

Потърсете лекарска помощ в следните случаи:
- по-горните методи не помогнат за премахването на чуждото тяло;
- човекът продължи да изпитва болка;
- изпитва чувство, че има предмет, заседнал в ухото;
- неговият слух отслабне.




 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.