zdrave.bg
Секс и здраве
»хламидиоза
хламидиозаВъведение

Урогениталната хламидиоза е заболяване, което се предава по полов път. Тя е сред малкото полови инфекции, с които можем да се заразим и по битов път: чрез обща хавлия, ползване на тоалетната чиния и т.н.

Това заболяване протича практически без симптоми – рядко могат да възникнат слаби болки при уриниране или секрети от влагалището и пикочния канал с неприятна миризма.

Въпреки това последствията от хламидиозата могат да бъдат доста сериозни.
• При жените хламидиите предизвикват възпалителни процеси в маточните тръби (водещи до тяхното срастване и до безплодие) и в коремната кухина.
• При мъжете хламидиозата също може да предизвика безплодие. Друго възможно усложнение е възпалението на простата.

Хроничната хламидиоза влияе на имунната система – от една страна я отслабва, а от друга като че ли настройва срещу нея някои тъкани на организма. При това могат да се увредят вътрешните органи, ставите и очите.

Днес хламидиозата се среща по-често отколкото така познатата в миналото гонорея. Според статистиката от това заболяване страдат от 6 до 8% от възрастното население по Земята. В половината от случаите болестта се асоциира с други инфекции, предаващи се по полов път: трихомониаза, уреаплазмоза или бактериална вагиноза.

Какво представлява хламидиозата

Точните методи на диагностика днес дадоха възможност на учените да направят важно откритие: причина за безплодие при жените и за неспособността за износването на бременността в повечето случаи е именно хламидия (Chiamydia trachomatis).

Хламидиозата и по-точно урогениталната хламидиоза се отнася към венерическите болести. Това е инфекциозна заболяване, при което хламидиите увреждат половите органи и пикочните пътища.

Освен липсата на симптоми, сложността при диагностиката и лечението на хламидиите се състои и в това, че те са различни видове. Могат да се различават само от особен вид структури по повърхността на клетката, които им помагат да се прикрепят към човешките клетки...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.