zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хламидиите - най-разпространеното заболяване, предавано по полов път



Хламидиите - най-разпространеното заболяване, предавано по полов път

здраве.bg

Хламидиозата е инфекциозно заболяване, предаващо се по полов път, което днес учените смятат за най-разпространената болест в света. Всяка година само в САЩ броят на заболелите възлиза на 3-4 милиона. В половината от случаите болестта се съчетава с гонорея, трихомониаза, бактериална вагиноза, микоплазмоза и т.н., общо с всеки от известните бактериални възбудители, предаващи се по полов път.

Причинителите на хламидната инфекция са особените микроорганизми – хламидии, но именно Chlamydia trachomatis е възбудителят на урогениталната хламидиоза при човека.
Нейната полувирусна, полубактериална природа е причина за трудното й диагностициране и лечение. Диагностиката се усложнява и от това, че повечето мъже и жени, болни от хламидиоза, нямат изразени симптоми. Тъй като Chlamydia trachomatis може да живее само вътре в другите клетки, тя се предава чрез преките контакти на гениталиите със спермата или чрез вагиналните секрети.

Вагиналният полов акт е най-разпространеният път за заразяване с хламидии, но заразяването може да стане и чрез спермата, вагиналните секрети на вече заразено лице, ако те влязат в контакт с лигавиците.

Хламидиозата е най-сложното от всички венерически заболявания. Тя може да се предаде още при първия полов контакт, въпреки че има и изключения.

Съвременните методи за диагностика определят наличието на хламидии у всяка втора жена с хронично-възпалителни заболявания на пикочно-половата сфера, при 57% от жените, страдащи от безплодие и при 87% от жените, които не са износили бременността си.
При мъжете негонококови уретрити хламидии се откриват в 40% от случаите.

Според учените, ако за кратък период от време мъжът е имал полови актове с няколко жени, той може да бъде лекуван от хламидиоза без да се правят предварителни изследвания. Разбира се, това мнение е твърде категорично. Инфекцията често има инкубационен...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    9 месеца    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.