zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да бъдат антибиотиците от полза



За да бъдат антибиотиците от полза

Твърде многото антибиотици са станали нарицателно за злоупотреба с лекарства. Но понякога те са наистина необходими.

здраве.bg

На някои те спасяват живота, а на други създават здравословни проблеми. Някои си ги купуват без рецепта, което в никакъв случай не е препоръчително, а по закон е и забранено да се продават без лекарско предписание. Други не ги приемат дори когато са им изписани от лекар.

И все пак, как да извлечем максимална полза от антибиотиците и да сведем до минимум вредата от тях.

1. Защо лекарството “не работи”

Има случаи, когато антибиотиците не спомагат за оздравяването. Трябва да се знае, че те са ефективни единствено при лечение на бактериални и гъбични инфекции, т.е. срещу вирусни заболявания, каквито са например грипът и настинката, те са безсмислени.

Приемането на който и да е антибиотик може да доведе до резистентност - живеещите в организма микроби престават да реагират на него и при нужда се налага да се назначава друг.

Много от съвременните антибиотици действат само на причинителите на конкретни заболявания. Тяхната специфика е добре позната на лекарите. Самопроизволното избиране на антибиотик (дори без да се прочетат инструкциите) е безполезно, а и може да бъде опасно за здравето.

Само лекар може да прецени и възможната алергична реакция, взаимодействието с другите лекарства и евентуалното изостряне на хронични заболявания. “Самоизписването” на антибиотици може да доведе до астма, копривна треска или проблеми с бъбреците и черния дроб, както и до нарушаване в баланса на чревната микрофлора.

2. Да ги пием докрай!

Подобряването на здравословното състояние или намаляването на температурата 2-3 дни след началото на приема на антибиотици не е повод за неговото спиране. За да се излекува човек, трябва да премине пълния курс на лечение, назначен от лекаря.

Специалистите препоръчват едновременно с антибиотика да се приема и кисело мляко. То наистина поддържа лактобактериите, които живеят в червата, но не е достатъчно защитно средство.

За да се избегнат алергичните реакции лекарите често назначават антибиотик “под прикритието” на...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.