zdrave.bg
Секс и здраве
»микоплазмоза
микоплазмозаВъведение

Микоплазмозата е условно патогенно заболяване, предизвикано от особени микроорганизми – микоплазми, което обикновено протича безсимптомно.

Ако все пак се появят симптоми, те не предизвикват у болния никакви подозрения. Към тях се отнасят неприятните усещания (но не и рязка болка) и секрети от пикочния канал при уриниране (при мъжете) или от влагалището (при жените), които наподобяват характерните всекидневни секрети без миризма.

Продължителното и бавно протичащо възпаление може да наруши строежа на лигавицата на половите органи и да попречи на нормалното протичане не бременността.

Микоплазмите са дребни бактерии, които обитават растенията и организма на животните и човека. В човешкия организъм могат да живеят 16 вида микоплазми. Шест от тях обитават лигавиците на половите органи и пикочните пътища, а останалите – устата и носоглътката.

От 6-те вида микоплазми, които могат да се открият по лигавиците на половите органи и пикочните пътища:
- Mycoplasma primatum, Mycoplasma spermatophilum и Mycoplasma penetras са малко изучени и засега представляват само научен интерес;
- Ureaplasma urealyticum предизвиква уреаплазмозата;
- Mycoplasma hominis и Mycoplasma genitalium са изучени по-подробно и по-нататък под микоплазми ще се подразбират именно тези два вида.

Mycoplasma hominis се открива в половите органи при 25% от новородените момичета. При момчетата този показател е значително по-малък. Често децата заразени с микоплазмоза по време на раждането си с времето могат да се излекуват самостоятелно. Това е особено характерно за момчетата. Mycoplasma hominis се открива при подрастващите, които не водят полов живот, в 8-17% от случаите.
При хората, водещи полов живот, разпространението на този вид микоплазмоза нараства поради заразяването при полови контакти. Носители на това заболяване са от 20 до 20% от жените. При мъжете то се среща много рядко.

Mycoplasma genitalium са разпространени значително по-малко, отколкото Mycoplasma hominis.

Пътища...




 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.