zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аспиринът - витамин?



Вече над 100 години учените откриват все повече нови свойства на ацетилсалициловата киселина.

здраве.bg

Английският учен Гарет Морган предлага аспиринът да бъде отнесен към витамините, съобщава Би Би Си. Защо?

Аспиринът съществува вече над 100 години. Фирмите го произвеждат под различно наименование, но по своята същност това е ацетилсалицилова киселина. Базирайки се на резултатите от своите изследвания, Гарет Морган предлага аспирина да се смята за витамин S и посочва няколко причини за това:

1. През последните десетилетия е изяснено, че аспиринът не само облекчава болката, намалява температурата и премахва възпалението. Оказва се, че той намалява и съсирването на кръвта. Затова в малки количества той предотвратява опасността от инсулт и инфаркт.

2. Според учените, редовният прием на малки дози аспирин намалява вероятността за развитие на рак на дебелото черво и гърдата с 20-30%, а на стомаха и хранопровода – до два пъти.

3. Благодарение на аспирина се намалява и вероятността за старческо слабоумие - болестта на Алцхаймер. Морган смята, че ако човек на 50 години започне ежедневно да приема аспирин в малки количества, той удвоява своите шансове да доживее до 90 години без сериозни заболявания.

Витамин ли е или не?

Обикновено витамини се наричат съединенията, които са необходими за обмяната на веществата. Те не се изработват в организма на човека в такова количество, колкото е необходимо. Затова трябва да ги набавяме от храната.

Морган твърди, че всички тези признаци са присъщи на единствените аналози на аспирина, които се съдържат в растенията - т.н. салицилати. В голямо количество те се срещат в кората на бялата върба, малините и други горски плодове. Преди човекът е приемал повече сурови плодове и по този начин е получавал достатъчни дози от естествените аналози на аспирина. Това го е предпазвало от много болести, включително от инсулт и инфаркт. Днес малко хора се придържат към тази диета, а и плодовите и зеленчуците, които се продават в магазините, съдържат по-малко полезни съединения.

Според Морган, салицилатите:
- не се синтезират...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.