zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Задава се глобална криза в здравеопазването твърди Световната банка



26 май 2006, здраве.bg

През 2002 г. в света са изхарчени 3,2 трилиона долара за здравеопазване, като само 2% от тях са в най-бедните страни, сочи новият доклад на Световната банка за състоянието на здравеопазването в света.
Според прогнозите, залегнали в него, през 2050 г. числеността на населението на Земята ще достигне 9 милиарда души (в момента то е около 6 милиарда), като най-голямо ще е увеличението в най-слабо развитите държави, където населението ще се удвои.
В развитите страни се храчат над 100 пъти повече средства за опазване здравето на населението, отколкото в бедните, твърди докладът.
Експертите от Световната банка предупреждават, че за подобряване на ситуацията още сега светът би следвало да харчи със 70 милиарда долара повече всяка година, като става дума не само за увеличаване на помощите от страна на развитите държави към Третия свят, но и за изменения в политиката, по която даваните в момента средства се изразходват.
“Дали прирастът на населението ще се превърне в демографски плюс или в проклятие зависи от политиката на държавите днес”, се казва още в доклада, чиито главни аспекти бяха оповестени на пресконференция от ръководителя на отдела по изучаване на здравната политика Жак Бодой.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.