zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

СЗО призова за по-строги изисквания при провеждането на клиничните изпитвания



Инициативата идва в отговор на надигналото се срещу недостатъчната прозрачност обществено мнение.

23 май 2006, здраве.bg

Световната здравна организация (СЗО) призовава към строго регистриране на клиничните изпитания на лекарствата, за да стане абсолютно невъзможно фирмите, които ги провеждат или поръчват да скриват евентуалните негативни резултати.
Организацията призова фармацевтичните фирми и изследователските центрове още от самото начало да регистрират всички медицински изследвания, които ще бъдат правени в хода на клиничните изпитвания.
Повод за този призив стана сериозните здравословни проблеми, причинени на шестима доброволци в Лондон преди месец по време на клиничното изпитване на нов медикамент.
Последните допитвания в САЩ показват, че след отстраняването на някои лекарства от продажба в резултат на установени след регистрацията им нежелани реакции, 7 от 10 лекари се чувстват несигурни при изписването на какъвто и да било медикамент на своите пациенти.
СОЗ е разработила списък за сведения, състоящ се от 20 елемента, които трябва да се фиксират при предварителното регистриране на клиничните изпитания с цел “осигуряването на прозрачност и изпълнението на етичните задължения пред пациентите и участниците в изследванията”.
Заместник генералният директор на СЗО Тимъти Еванс заяви на пресконфернеция, цитирана в уебсайта на организацията, че новият регистрационен комплект едва ли ще позволи да се отстранят всички възможни негативни последствия, свързани с лекарствата и ваксините, но ще даде на обществеността по-голям достъп до натрупваната в процеса на работа информация.
Редакторите на 11 от най-авторитетните медицински списания от своя страна предложиха да не се публикуват резултатите от клиничните изпитания, ако те не са предварително регистрирани в списък-регистър, достъпен за представители на обществеността.
Много фармацевтични компании и изследователски центрове обявиха в отговор, че подобни изисквания ще навредят на търговските и научните им интереси.
Специалистите от СЗО подчертават в отговор, че тяхната цел е да се “повиши доверието на хората към науката и да се води...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    нормативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.