zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Въвеждат нов революционен метод за кръвни изследвания



Той позволява диагностиката на редица заболявания в ранна фаза.

24 май 2006, здраве.bg

Съвсем наскоро Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) утвърди нов метод за изследване на кръвта, който ще позволи на ранни етапи да се откриват цяла група заболявания, водещи до изоставане във физическото развитие, съпровождащи се с епилептични пристъпи и умствена изостаналост, които могат да доведат до смърт.
Новият тест вече се прилага масово в САЩ за подробен анализ на кръвта на новородените.
С помощта на новото лабораторно изследване на кръвта лекарите са в състояние да определят с голяма точност съдържанието на различните аминокиселини и другите важни от гледна точка на диагностиката вещества. Тяхната неестествено висока концентрация може да посочи наличието на определено заболяване.
Лечението на различните заболявания, които чрез новия тест могат да бъдат откривани на изключително ранна фаза, може ако не може да излекува напълно детето, то значително да подобри качеството на живот.
FDA официално е одобрила прилагането на новия метод на анализ на кръвта след внимателно изучаване на данните, получени в хода на изследването на повече от 200 000 деца.
Новият тест с названието NeoGram Amino Acids and Acylcarnifines Tandem Mass Spectrometry Kit се произвежда от фирмата Norton PerkinElmer Life and Analytical Sciences. Създателите му смятат, че с помощта на новия метод само едно изследване може да определи наличието или липсата на редица заболявания, както наследствени, така и придобити.
Освен това методиката позволява да се откриват нарушения в обмена на белтъчини и мазнини, което е особено полезно за ранната диагностика на мускулни и мастни дистрофии и състояния, водещи до инвалидност.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    деца    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.