zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мрежата – между ползата и болестното състояниеМрежата – между ползата и болестното състояние

Докато за едни Интернет е средство за общуване и работна среда, за други той е пристрастеност, преминаваща в болест.

здраве.bg

За някои хора глобалната мрежа наистина е почти безкрайна възможност за достъп до информация, средства за комуникиране и дори място, където те намират професионална реализация. За други обаче интернет вече се е превърнал в пагубен навик, носещ вреда на здравето и разрушаващ реалното общуване.

Зависимостта от интернет засега не е призната като истинска болест, но специалистите вече се сблъскват с жертвите на виртуалната реалност.
Те нямат съмнения, че при някои хора се формира патологична зависимост от сърфирането в мрежата - те създават мними отношения, които често водят до пристрастяване, “виртуална” изневяра или разстройства в сексуалното поведение.

Към симптомите на тази зависимост могат да се отнесат пренебрежителното отношение към здравето и външен вид, недоспиването, намаляването на физическата активност, намаленото общуване в реалния живот. Често се наблюдава умора и сухота в очите или т.нар. синдром на повтарящите се движения.

Някои любители на виртуалната реалност, когато са на разстояние от компютъра започват да изпитват безпокойство. При част от тях се наблюдават подсъзнателни движения на пръстите, наподобяващи работа с клавиатура.

Много от пристрастените към интернет преди са имали тревожни разстройства, депресии, проблеми с наркотици или алкохол.

Хората, зависими от мрежата, като правило отричат своята зависимост, твърдейки, че човек не може да стане зависим от техниката. Тяхната реплика:”още 1 минута” в отговор на всяко предложение да бъдат откъснати от компютъра, силно напомня на думите “още 1 последна глътка” на зависимия от алкохола човек.

За лечението на тази зависимост най-често се прилагат когнитивно-поведенчески и други видове психотерапия, антидепресанти, семейните консултации (в случаите на “виртуална” съпружеска изневяра), работата в групи под ръководството на специалист.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    психология    заболявания    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.