zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учен записва на видео първите 3 години от живота на детето си



Получените материали ще бъдат използвани, за да се анализира по какъв начин се оформя членоразделната реч при хората.

22 май 2006, здраве.bg

Професор Деб Рой (Deb Roy) от Масачузетския технологичен университет (Massachusetts Institute of Technology - MIT) е решил да запише на видео първите 3 години от живота на сина си. Ученият се надява благодарение на анализа на поведението на детето и неговите реакции в общуването с възрастните да бъде получена богата информация за процеса на развитието на членоразделната реч при човека.
Закономерностите на речевото развитие на детето през първите години в момента с предмет на оживени дискусии между специалистите. Повечето от тях предполагат, че постоянното общуване с родителите играе съществена роля, но не е единственият определящ фактор на този процес. Те считат, че генетичните особености в съчетание с факторите на средата оказват значително влияние върху скоростта на овладяване на езика.
Новата изследователска програма с название Human SpeechHome Project стартира преди 9 месеца - веднага след раждането на детето на проф. Рой. 11 камери и 14 микрофона непрекъснато записват всичко, което става в дома на учения, а ежедневно получената информация (около 350 GB) се анализира от група специалисти. За тази цел е създадена специална програма, отделяща полезната за целите на изследването информация.
Камерите и микрофоните във всяка стая могат да бъдат командвани дистанционно, за да се даде възможност на възрастните в дома да запазят личното си пространство.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.