zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Намаляването на физическата активност често води до депресия21 май 2006, здраве.bg

Ако човек, който е свикнал да се движи и спортува повече, но по някаква причина е принуден да води по-заседнал живот, след не повече от седмица той започва да чувства умора и потиснатост. Колкото по-добра е физическата форма на човека, толкова по-тежко понася той липсата на натоварвания.

Това твърди група изследователи от Uniformed Services University в Мериленд (САЩ), под ръководството на д-р Али Берлин (Ali A. Berlin), които са наблюдавали продължително време измененията в психичната нагласа на пациенти от двата пола, свикнали да се занимават със спорт не по-малко от 3 пъти седмично и за не по-кратко време от 30 минути всеки път. Половината от тях са преустановили занятията си със спорт за период от 2 седмици.

Една седмица след прекратяването на тренировките хората са забелязали в себе си повече соматични симптоми на депресия (умора, лош апетит, безсъние и т.н.), отколкото при участниците, продължили своите тренировки. През втората седмица в същата група са се появили и психическите симптоми на депресията: раздразнителност, самокритичност, тъга.

Най-зле са се чувствали тези участници в изследването, които са били в най-добра форма (физическата форма е била оценявана с помощта на метод, показващ способността на организма да усвоява кислорода).

Специалистите предполагат, че тези изменения са свързани с влиянието на симпатическия и парасимпатическия отдел на нервната система - “Физическата активност влияе върху работата на тези отдели, правейки човека по-спокоен (влиянието на парасимпатическата система). При премахването на тренировките в организма започва да преобладава действието на симпатическата система.

По думите на самите учени, те не са изследвали, дали подобен ефект ще се прояви при човек, който доброволно се отказва от тренировките, например за да се занимава с нещо интересно.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.