zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Семейството на бъдещето...



Семейството на бъдещето...

Между самотната жена (защото тя така иска) и бракът “на гости”.

18 май 2006, здраве.bg

На 15 май, както всяка година, бе честван деня на семейството. На традиционното семейство.
Сред европейците обаче все повече са разпространени нетрадиционни с оглед на миналото и християнските схващания форми на съжителстване - пробен, сезонен, “шведски” брак и брак на “гости”.
Дания бе първата държава в света, която призна за законни еднополовите граждански бракове (през 1989 година), а Холандия бе първата страна легализирала еднополовите бракове (през март 2001 година). След това те бяха одобрени още в Германия, Швеция, Норвегия, Исландия и Франция.

Брак или съжителство?
Семейството като институция несъмнено се променя. Едни говорят за разрушаването на семейството като социален институт, а други смятат, че семейните отношения просто придобиват нова форма. Според статистиката броят на регистрираните бракове почти навсякъде трайно намалява. “Пробните” бракове получават все по-широко разпространение, а хората като цяло не бързат или въобще не смятат да регистрират своите отношения.

Бракът е отживелица?
През 1999 г. група учени от Института за изследвания на европейските ценности проведе проучване за мнението на европейците за брака, семейството и възпитанието на децата.
Резултатите показват, че все повече европейци смятат традиционния брак за отживелица. Увеличава се и броят на тези, които мислят, че за нормалния растеж и развитието на детето не са необходими двама родители. Особено много привърженици на условно наречените непълни бракове има във Финландия (41%) и в Швеция (40%). Жителите на страните от Централна и Източна Европа все още в по-малка степен са убедени, че самотната майка или баща са в състояние да възпитават пълноценно едно дете.
Желанието за дете също все по-малко се свързва със създаването на семейство, показва изследването на европейските учени. Нараства и броят на жените, които сами искат да възпитават детето си без баща.

Семейството на бъдещето: ще си ходим на гости!
Социолозите и футуролозите смятат, че постепенно...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.