zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Женското начало побеждава!



Женското начало побеждава!

Еволюцията е направила жената по-силна и приспособима към промени в живота, твърди британско изследване.

здраве.bg

Жените притежават особена сила. Те преживяват романтични разочарования, траур, глад, насилие и други неблагоприятни ситуации с по-голяма лекота, отколкото мъжете. Жените страдат, но отново се изправят на крака. Средната продължителност на живота им е по-голяма , отколкото при мъжете, твърди публикация в British Medical Journal, според която по-голямата продължителност на живот при жените се е превърнала в глобален феномен.

Жените са твърди като желязо, но едновременно с това и гъвкави като тръстика. Затова, когато им се наложи да понасят ударите на съдбата, те не се пречупват. Трудностите ги усъвършенстват и ги правят по-силни. Жените притежават голяма духовна сила. Определена роля за това играе и биологията, но също и познавателните, емоционалните, семейните и социалните фактори.

Специалистите наричат тази способност еластичност или гъвкавост. Многовековният опит показва, че жените винаги са били такива. Войни, насилие, урагани: те винаги твърдо са понасяли всички нещастия и удари на съдбата.

Отчасти, според авторите на публикацията в британското издание това се обяснява с факта, че “слабият” пол има маркировка ХХ. Двойната хромозома Х защитава жените от много генетични заболявания. Ако страдат от автоимунни патологии или депресия, то те не умират толкова бързо или толкова често, колкото мъжете, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, диабет, алкохолизъм, язва или някои видове рак.

Но това не е само до хромозомите, допълват учените. Социолози твърдят, че способността на жените да се съпротивляват на неблагоприятните фактори се е формирала още в зората на човечеството. Те са трупали опит, боледувайки, преживявайки насилието, наблюдавайки краха на различните общества, създавани и управлявани от мъжете.

Пример за това дава и американският невролог Шели Е.Тейлър. Той е изследвал живота на самотните мъже в периода на Перестройката в бившия СССР. Те са живели много тежко, заобиколени от безработица, депресия, алкохолизъм. В резултат на това, тяхната продължителност...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.