zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да регулираме апетита си



Как да регулираме апетита си

В повечето случаи проблемите с теглото започват от... мозъка.

На първо място са редът в начина на хранене и добрите навици.

здраве.bg

Регулирането на апетита е сложен механизъм с много компоненти. Главните му звена са разположени в хипоталамуса - структура в главния мозък. Именно там се намират хранителните центрове: центърът на заситеността и центърът на глада.

Човекът, склонен към наднормено тегло, по правило яде по-често от останалите. Той похапва и между закуската, обяда и вечерята. Предпочита мазната и сладка храна. Обикновено яде бързо, отхапвайки големи залъци, т.е. поглъща голямо количество храна за кратко време.

При психически натоварвания неговият апетит може да бъде обусловен от закъснялите и отслабнали реакции на центъра на заситеност. В централната нервна система се образуват ендорфини - вещества, сходни по механизма си на действие с този на наркотиците.

Понякога нарушенията на хранителното поведение може да се обяснят с изменената (повишена или намалена) чувствителност на хранителните центрове. Ако са в норма, именно те, въздействайки върху съответните рецептори на центровете на глада и заситеността, способстват за засищането или изостреното чувство за глад.

Преяждайки, човек става зависим от хранителните продукти точно така, както алкохолиците от приемането на алкохол и наркоманите - от наркотичните вещества.

Причините за възникването на тази опасна зависимост могат да са различни - неудовлетворение от самия себе си, от живота, липса на хармония в отношенията.

Затова и на първо място специалистите съветват да се постигне вътрешна хармония, а после да се решава проблема с излишното тегло. Човек трябва да се старае да натрупа и запази положителни емоции, а не отрицателни. Дори когато изглежда, че няма на какво да се радва, човек трябва да се постарае да се интересува от близките хора, от заобикалящите го събития и обстоятелства.

Колко често, купувайки си нова кола, дом или дори нещо малко, ние очакваме да получим усещането за щастие, а вместо това получаваме излъгани надежди, нови проблеми и чувство на завист!? По-перспективният път към щастието е постигането...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.