zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетите могат да доведат до оплешивяване



За да не окапва косата, теглото трябва да се намалява постепенно, съветват експерти.

11 май 2006, здраве.bg

Учени от Университета Лудвиг-Максимилиан (Ludwig-Maximilians Universitat) в Мюнхен предупреждават, че при хората, които се опитват да отслабнат с помощта на някои от новите модни диети, все по-често възникват проблеми с косата.
Специалистите, публикували своето изследване в новия брой на изданието Nutrition, смятат, че за това е виновен недостигът на витамини и хранителни вещества, постъпващи в организма на отслабващия.
По принцип окапването на косата може да бъде предизвикано от редица фактори: бременност, стрес, операция или хормонални изменения, свързани с възрастта. Малко хора обаче знаят, че косата оредява и поради загубата на тегло, като учените предполагат, че това се явява резултат от недостига на хранителни вещества.
Дерматолозите смятат, че недостигът на желязо не е единствената причина за оплешивяването. Недостатъчното количество на много други хранителни вещества също води до окапване на косата. Оплешивяването може да се провокира например от изменения в нивото на цинка, магнезия, белтъчините, мастните киселини и витамините D, В и А. Този проблем е характерен както за мъжете, така и за жените.
Част от съвременните модни диети убеждават хората, че ако ги спазват, могат бързо да намалят теглото си. Тези “бързи” диети обаче често се характеризират с недостатъчно количество хранителни вещества. А и рязкото намаляване на теглото само по себе си е стрес за организма, който може да предизвика изменения в обмяната на веществата, влияещи и върху косата.
Според немските специалисти най-добрата за здравето на косата програма за намаляване на теглото е диетата с намалено съдържание на калории, при която килограмите се премахват постепенно и която съдържа всички необходими хранителни вещества.
В изследването не са посочени конкретни популярни диети, които предизвикват оредяване или окапване на косата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.