zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Американците боледуват по-често, отколкото европейците



Причината е в храненето и качеството на живот, сочи изследване.

10 май 2006, здраве.bg

“Ако Америка има най-добрата система на здравеопазване, защо ние не сме толкова здрави, колкото англичаните?” Под това заглавие в. Seattle Times публикува статия, която доказва, че здравословното състояние на американците е много по-лошо, отколкото на жителите на Острова и повечето нации в Европа.
Отдавна е известно, че Америка харчи повече пари, отколкото Европа за здравеопазване, но постига по-малки резултати. В САЩ 16% от населението, т.е. 46 милиона души, по различни причини е лишено от медицинско обслужване, показателите на детската и женската смъртност са по-високи и средната продължителност на живот е по-ниска, отколкото тази в Европа.
Проучване, проведено от няколко британски университета и американския Национален институт по здравеопазване (Natinal Institute of Health), разкрива, че дори здравето на здравноосигурените граждани на САЩ е много по-лошо, отколкото на жителите на Западна Европа с ниски доходи.
Резултатите от изследването показват, че състоятелните американци на възраст от 55 до 64 години страдат от високо кръвно, сърдечна патология, диабет и рак по-често, отколкото британците.
Изследването вече предизвика широк отзвук в САЩ и породи поредица от дискусии за причините. Определящ фактор според мнението на повечето специалисти е начинът на живот, като се започне със системата на хранене: продуктите, употребявани от американците са пълни с мазнини, захар, холестерол. Това е типично за Америка, която не готви, а се е доверила почти изцяло на полуфабрикатите и веригите от ресторанти за бързо хранене. По тази причина много американци страдат и от наднормено тегло, което от 2004 г. вече е причина номер 1 за смъртност в страната.
Този фактор не е еднозначен, защото и в Европа е разпространена кухня, което прилича на американската, а освен това на Стария континент се употребяват много повече алкохолни напитки.
Затова дискусията основно се свежда към други два основни фактора.
Първият е работата - американците имат по-кратки почивки, но по-продължителна...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.