zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Заблуди за здравето, които лесно ни подвеждат



Заблуди за здравето, които лесно ни подвеждат

Не прекомерната употреба на сладко, а затлъстяването е основна причина за диабета.(фото: sxc.hu)

Темата за здравето - и лавина от информация, и лавина от верни и грешни твърдения.

здраве.bg

... рак на бъбреците и пикочния мехур нараства при пушачите с 50%. Нараства рискът и от рак на шийката на матката и рак на стомаха. Ако и тази информация не ви е достатъчна, за да се откажете от този вреден навик, ето още - една пета от случаите на смъртност от сърдечно-съдови заболявания е предизвикана от пушенето.

Мит: Диетата с ограничена употреба на мазнини е винаги полезна.

Не само натрупаните мазнини увеличават нивото на холестерола в кръвта. Доказано е, че някои белтъчини също запушват артериите. Появяват се все повече доказателства за връзката между повишеното ниво на хомоцистеин и сърдечно-съдовите заболявания. Причината е в ниското ниво на фолиевата киселина. Използвайте в диетата си продукти с високо съдържание на тази киселина: зеленчуци с тъмно-зелени листа, плодове, орехи.

Мит: Калцият е най-добрата защита срещу остеопороза.

От детство ни внушават, че за да не боледуваме трябва да пием мляко, да ядем сирене или най-общо - да приемаме калций. Специалистите твърдят, че съществуват два вида клетки, които контролират плътността на костите - едните ги заздравяват, а другите ги разрушават. След 30-годишна възраст разрушителните вземат превес.
Единственото, което може да се направи, е да се занимаваме с физически упражнения. Активните хора имат по-здрави кости. Важно роля играят и приеманите минерали и витамини. Изследвания показват, че приемането на витамини, обогатени с антиоксиданти, предотвратяват разрушаването на костите. Има и различни плодови и зеленчукови диети, предотвратяващи остеопорозата, но тяхното точно действие все още не е изяснено от науката.

Мит: Ако сме на диета по-лесно ще се ограничим от количеството употребявана сол.

78% от нас добавят сол в храната - по време на готвене или непосредствено преди ядене. Ако не сте сред тези хора, все пак във вашия организъм попада сол - например заедно с полуфабрикатите. За да се определи точното количество употребявана сол е необходимо количеството натрий, посочено...

 
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.