zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Заблуди за здравето, които лесно ни подвеждат



Заблуди за здравето, които лесно ни подвеждат

Не прекомерната употреба на сладко, а затлъстяването е основна причина за диабета.(фото: sxc.hu)

Темата за здравето - и лавина от информация, и лавина от верни и грешни твърдения.

здраве.bg

... тези хора, които изпиват на едно сядане по 6 и повече чаши вино. При жените съотношението на мазнини и вода е по-голямо, отколкото при мъжете и затова алкохолът се разгражда и преработва по-трудно в женския организъм.

Мит: Слънчевите очила са само моден аксесоар.

Слънчевите очила не са само мода. С възрастта става помътняване на роговицата - това е главната причина за намаляване или дори загуба на зрението при хората над 50 години. Често става постепенна загуба на централното зрение, докато бавно умират чувствителните към светлината клетки на ретината, но при 10% от случаите зрението се изгубва внезапно, за около 6 месеца. Това става, когато между ретината и очното дъно се появят тънки кръвоносни съдове. Те способстват за помътняването на роговицата. Въздействието на ултравиолетовите лъчи засилва риска. Затова е най-добре да вземете мерки и да защитавате очите си от тях.

Мит: Главната причина за появата на диабет е злоупотребата със сладкото.

Истинската причина за това заболяване е затлъстяването. Диабетът от втори тип, появяващ се по правило на по-късен етап от живота, е провокиран от неправилния начин на живот. За последните 20 години броят на хората, боледуващи от този тип диабет е нараснал двойно. Съществува заблуда, че злоупотребата със сладки неща дава тласък към рязко увеличаване на нивото на захар в кръвта, бързо нарушава инсулиновия баланс и води до диабет. Това не е така. Именно затлъстяването повишава риска от развитие на диабет от втори тип. Статистиката показва, че 80% от болните от диабет от втори тип са с наднормено тегло.

Мит: Най-страшното, с което ни заплашва тютюнопушенето, е рак на белите дробове.

Всички знаем, че пушенето е вредно за здравето и че то е главен фактор за повишаване риска от рак на белите дробове. Според последните изследвания при хората, които злоупотребяват с алкохол и изпушват повече от 1 кутия цигари дневно, рискът от развитие на рак на устната кухина нараства 24 пъти. Рискът за рак на...

 
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.