zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха човешкия ген на интелекта



2 май 2006, здраве.bg

Генът дисбиндин (dysbindin-1 или DTNBP1) е най-вероятният носител на информацията за човешкия интелект според група учени от болницата Zucker Hillside към американския институт за медицински изследвания Файнстийн (The Feinstein Institute for Medical Research).

Заедно със свои колеги от Харвардския център по генетика (Harvard Partners Center for Genetics and Genomics) те са изследвали генетичните кодове на психоневрологичните заболявания (в това число шизофренията), които се характеризират с влошаване на когнитивните способности. В хода на изследването е било установено, че дисбиндинът и по-точно неговата правилна или неправилна “версия” е свързан колкото с шизофренията, толкова и с общата познавателна способност на човека.

“Много данни свидетелстват, че познавателните способности, интелектът, в значителна степен се намират под влияние на генетичните фактори”, твърди един от ръководителите на екипа д-р Катрин Бърдик (Katherine Burdick).

По време на наблюденията си учените са установили вариант на гена, при който познавателната способност на човек е видимо занижена.

“Засега не може да се каже по какъв точно начин действа дисбандинът в централната нервна система, но той присъства в голямо количество във всички ключови области на мозъка, свързани с познанието, решаването на логически задачи, разсъждаването, паметта и разбирането” посочват учените. “Може да се предположи, че този ген има изключителна, дори определяща роля за комуникациите между мозъчните клетки. Това обаче в никакъв случай не означава, че той е единствен – в процеса са намесени още редица гени, от чиято работа зависи човешкият интелект като цяло”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.