zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословната храна е предпоставка за добро настроение



Здравословната храна е предпоставка за добро настроение

Средиземноморската диета може да намали риска от Алцхаймер с до 40%, твърдят специалисти.

здраве.bg

Британски учени, изследвали и съпоставили здравословното състояние и храненето на 2600 души, стигат до извода, че хората, които се придържат към средиземноморската диета много по-рядко се разболяват от най-разпространената форма на старческо слабоумие - болестта на Алцхаймер, посочва Би Би Си.

Тази диета включва голямо количество зеленчуци и изделия от грис, риба, умерено количество алкохол и много малко количество месо. При нейното спазване рискът да се разболеем от болестта на Алцхаймер намалява с 10-40%.

Британските специалисти твърдят, че нездравословната храна разрушава не само физическото, но и психическото здраве. Установено е, че промените в начина на хранене, настъпили през последните 50 години, са причина за повишаване на разпространението на психиатричната патология, като най-вреден за психиката е недостигът на пресни хранителни продукти и прекомерното количество мазнини и захар. Именно тези промени водят до депресия и проблеми с паметта.

В частност депресията е свързана с недостига на омега-3 ненаситени мастни киселини, които са необходими за нормалната работа на мозъка, а широфренията се обуславя от ниското ниво на полиненаситените мастни киселини. Намаляването на количеството на тези киселини е причина и за възникването на синдрома на липса на внимание и хиперактивност при децата.

Учените са установили, че през последните години хората ядат с 34% по-малко зеленчуци и с 2/3 по-малко риба - основен източник на омега-3 мастни киселини.

Те подчертават, че храната, полезна за тялото, е полезна и за мозъка. При рационално хранене, контролиране на нивото на холестерола и показателите на артериалното налягане може да се избегнат до 40% от случаите на старческото слабоумие, т.е.болестта на Алцхаймер, твърдят британските специалисти.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.