zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Силата на имунитета се определя и от типа храна



Силата на имунитета се определя и от типа храна

Закуската и обядът трябва да са богати на калций, на който са богати млечните продукти.

Организмът сам подава сигнали от какво има нужда, но всичко опира до мярката, твърдят специалистите.

здраве.bg

Храната е основен източник на енергия за организма. В периодите на голямо натоварване са необходими такива хранителни продукти, които помагат на човек да се чувства по-бодър и повдигат настроението му. Освен това, хроничната умора и стресът отслабват имунната система и правят тялото по-податливо на заболяване.

Когато става дума за режим на хранене на заетите хора, специалистите обикновено изхождат от максимата колкото по-малко време се отделя за хранене, толкова по-внимателно трябва да се подбра храната.

Какво е полезно и какво е нежелателно за вас?! Всъщност самите вие знаете много добре, защото организмът е най-добрия съветник. Често се случва в напрегнати минути да се разнообразиш с нещо, но няма време и ръката сама се протяга към сладка, бисквита или чаша кафе. Тази реакция е абсолютно оправдана. След няколко глътки от черната напитка или сладкото изкушение грижите и огорченията преминават на заден план.

Последните изследвания показват, че всички видове въглехидрати (кифлички, бисквити, шоколад) притежават успокояващо действие. Те повишават нивото на инсулина, който подтиква мозъка да изработва повече серотонин - веществото, известно със своите успокояващи свойства. А кафето пък безспорно бързо ни привежда тялото в готовност да понесе повече натоварване.

Диетолозите имат една максима - всичко в природата е полезно, когато е с мярка, и всичко е отровно, ако се предозира. Прекомерното количество кафе например предизвиква прекомерна възбуда и раздразнителност.

Не се вманиачавайте по книгите за правилно хранене, съветват специалистите, чиято цел е не да ви “пробутат” своята рецепта за здраве, а да ви помогнат да се ориентирате в сигналите, които тялото само подава. Яжте това, което ви се иска, но по малко и периодично си спомняйте изпитаните съвети, като този че трябва да употребявате повече калций. Той намалява нервозността и раздразнението, подобрява общото здравословно състояние.

Закуската и обядът трябва да са богати на калций...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.