Силата на имунитета се определя и от типа храна
Закуската и обядът трябва да са богати на калций, на който са богати млечните продукти.
Организмът сам подава сигнали от какво има нужда, но всичко опира до мярката, твърдят специалистите.
здраве.bg
Храната е основен източник на енергия за организма. В периодите на голямо натоварване са необходими такива хранителни продукти, които помагат на човек да се чувства по-бодър и повдигат настроението му. Освен това, хроничната умора и стресът отслабват имунната система и правят тялото по-податливо на заболяване.
Когато става дума за режим на хранене на заетите хора, специалистите обикновено изхождат от максимата колкото по-малко време се отделя за хранене, толкова по-внимателно трябва да се подбра храната.
Какво е полезно и какво е нежелателно за вас?! Всъщност самите вие знаете много добре, защото организмът е най-добрия съветник. Често се случва в напрегнати минути да се разнообразиш с нещо, но няма време и ръката сама се протяга към сладка, бисквита или чаша кафе. Тази реакция е абсолютно оправдана. След няколко глътки от черната напитка или сладкото изкушение грижите и огорченията преминават на заден план.
Последните изследвания показват, че всички видове въглехидрати (кифлички, бисквити, шоколад) притежават успокояващо действие. Те повишават нивото на инсулина, който подтиква мозъка да изработва повече серотонин - веществото, известно със своите успокояващи свойства. А кафето пък безспорно бързо ни привежда тялото в готовност да понесе повече натоварване.
Диетолозите имат една максима - всичко в природата е полезно, когато е с мярка, и всичко е отровно, ако се предозира. Прекомерното количество кафе например предизвиква прекомерна възбуда и раздразнителност.
Не се вманиачавайте по книгите за правилно хранене, съветват специалистите, чиято цел е не да ви “пробутат” своята рецепта за здраве, а да ви помогнат да се ориентирате в сигналите, които тялото само подава. Яжте това, което ви се иска, но по малко и периодично си спомняйте изпитаните съвети, като този че трябва да употребявате повече калций. Той намалява нервозността и раздразнението, подобрява общото здравословно състояние.
Закуската и обядът трябва да са богати на калций...