zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Момче или момиче?



Момче или момиче?

Теглото на майката, замърсяването на околната среда и даже икономическите условия влияят върху пола на детето.

здраве.bg

Момче или момиче? Майката природа не се съобразява с желанията на родителите. Тези, които мислят, че шансовете за двата пола са еднакви, грешат. Никога съотношението между новородените момчета и момичета не е 1:1 и върху това влияят многобройни фактори.

Теглото на майката преди зачатието има решаващо влияние върху пола на детето. Италианският изследовател Анжело Ганячи е наблюдавал 10 хиляди бременни жени. Според него жените с тегло под 54 кг по-рядко раждат момчета, отколкото останалите (на 98 момчета в тази група се падат 100 момичета), докато в другия случай обикновено момчетата преобладават.

Затова много слабите жени трябва да са готови за вероятността да родят момиче. Американски изследователи са установили, че след екстремни периоди на глад, суша и други бедствия животните също по-малко раждат потомство от мъжки пол.

Сперматозоидите и ембрионите от мъжки пол са особено възприемчиви не само към недостатъчното хранене, но и към другите неблагоприятни фактори. Институтът за световното население и глобалното развитие в Берлин също отбелязва забележимата промяна в съотношението момчета/момичета в Източна Германия след падането на Берлинската стена. През 1991 година са се родили няколко стотин момчета по-малко и учените обясняват това с факта, че през тази година хората са били повече подложени на стрес под влияние на конкретното политическо събитие.

След земетресения или стихийни бедствия броят на родените момчета също намалява. Стресът отново е посован като причина за това.

Върху съотношението на половете влияе е сезонът. Доктор Ганячи подчертава, че при зачатие през есента се раждат повече момчета, а шансовете да се роди момиче се увеличават при зачатие от март до май.

Мъжките ембриони имат предимство в стадия на попадане в матката. “Клетките на мъжките ембриони се делят по-бързо, при тях процесите, свързани с обмяната на веществата, протичат по-бързо”, пише доктор Ганячи.

Но при бързото деление на клетките се повишава вероятността...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    9 месеца    изследвания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.