zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спиралите са сред най-сигурните средства за контрацепция



Спиралите са сред най-сигурните средства за контрацепция

здраве.bg

Вътрешноматочни спирали от чисто злато и сребро, предпазващи от нежелана бременност, са се използвали още в Древен Китай.
Днес спиралите се правят от по-евтини материали, но тяхната ефективност е достатъчно висока. Подходящ ли е обаче този метод на контрацепция за всяка жена?

За разлика от спиралите, използвани в Древен Китай, днешните, разбира се, са далеч по-усъвършенствани – те са направени от хипоалергенна пластика с включване на хормони.
Принципът на действие на спиралата се състои в това, че тя като чуждо тяло механически нарушава естествените процеси на жизнената дейност на матката, предизвиква раздразнение, което възпрепятства закрепването на оплодените яйцеклетки към стената на матката и предотвратява бременността.

Спиралата не се препоръчва, тя е даже противопоказна при ендометрити, миоми на матката, ендометриоза, обилна менструация.
Преди да се постави спирала е необходимо да се проведе стандартният гинекологичен преглед и да се направят нужните изследвания.

Обикновено спиралата се поставя за срок от 2 до 5 години. Процедурата по поставянето й не е болезнена. Наистина през първата седмица могат да се появят болки и спазми в стомаха, но това е напълно нормално. В такива случаи гинекологът обикновено предписва обезболяващи средства. Много рядко през първите 7 дни може да стане отхвърляне на спиралата. В този случай консултацията със специалист е задължителна.

Жената с поставена спирала трябва да е по-внимателна към своето интимно здраве. Спиралата като правило не предизвиква никакви усложнения, тя не увеличава риска от онкологични заболявания, не провокира развитието на възпаление. Скъпите спирали с включване на хормони притежават и противовъзпалително действие. Но при гнойни и възпалителни заболявания отстраняването на спиралата е задължително.

При неспазване на препоръките на лекаря, ако една спирала се използва повече от 5 години, нейното отстраняване може да се превърне в тежка операция, при която дори понякога...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
секс и здраве    aлтернативи    лекарства    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.