zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вече и у нас лекуват инсулинозависимите с присаждане на бета-клеткиДиабетикът престава да се нуждае от инсулинови инжектирания и дори вече не спазва диета, дават надежда специалистите.

15 април 2006, Нетинфо
още новини от Нетинфо


Нов тип терапия на инсулинозависим диабет с присаждане на панкреасни клетки започва във Военномедицинската академия до месец, съобщи шефът й ген. Стоян Тонев.
На диабетиците ще бъдат имплантирани бета-клетки от панкреас на здрави донори, съвместими с реципиента. Клетъчната трансплантация може да е самостоятелна или комбинирана с присаждане на бъбрек в случай на съпътстваща бъбречна недостатъчност.
Спасителната алтернатива не е новина за света - първата успешна операция е направена още през 1966 г. от университета в Минесота, САЩ. В наши дни от експеримент това се е превърнало във вече утвърден терапевтичен метод, разказва доц. Ивон Даскалова от клиниката по ендокринология пред "24 часа".
След процедурата при пациентите се наблюдава високо ниво на инсулин в кръвта, без това да води до хипогликемии, обяснява специалистката.
Диабетикът престава да се нуждае от инсулинови инжектирания и дори вече не спазва диета. Особено важно е, че благодарение на трансплантацията се забавят или възпрепятстват изцяло диабетните усложнения - нефропатия, невропатия, ретинопатия и др.
Трансплантацията на бета-клетки обаче не е панацея и има строги показания, но пък възрастови ограничения няма, подчертава вестникът.
Проблемът е, че ефекта от процедурата има "срок на годност". Първоначално е бил 2-3 години, но сега дори и над 10. Освен това както след органна трансплантация, трябва да се приемат имунопотискащи лекарства, което повишава риска от вирусни и гъбични инфекции.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.