zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Намерено е научно обяснение на феномена “предсмъртен опит”Връщането от границата на смъртта не е мистично явление, според учени.

13 април 2006, здраве.bg

Широко известният феномен на “предсмъртен опит” може да се обясни от научна гледна точка, а не с мистика, твърдят авторите на изследване, публикувано в списание Neurology.
Според учените, особените преживявания, когато човек има усещане, че прекврачва границата на смъртта, но после се връща към живота, и за които често разказват хора, преживели например тежка операция или животозастрашаваща травма, са доста близки до усещанията, възникващи у спящия човек по време на т.н. фаза на бързо движение на очите или на “бързия сън”.
В проведеното изследване са взели участие доброволци, които са се сблъсквали с феномена “предсмъртен опит”, а в контролната група са участвали хора, които никога не са изпитвали подобни преживявания.
Хорота, преживяли предсмъртния опит обикновено разказват за това, че са успели отстрани да наблюдават собственото си тяло и хората около тях. Често тези преживявания са съпровождани от светлинни видения и усещане за необикновено спокойствие и тишина.
Специалистите от Университета в Кентъки, публикували резултатите от своето изследване, се опитват да открият биологичните основания за този феномен. Според техните проучвания, 60% от хората, които са изпитали предсмъртния опит, неведнъж са се сблъсквали наяве с феномени, наподобяващи неочакван преход към фазата на бързия сън. Внезапните състояния на тези хора в периода на бодърствуване са съпровождани от усещания за временно парализиране, мускулна слабост и звукови халюцинации.
Ръководителят на изследването професор Кевин Нелсън предполага, че феномените на предсмъртните преживявания могат да бъдат свързани с неочакваното нахлуване на фазата на бързия сън, когато мозъкът на бодърствуващия човек започва да работи така, като че ли той спи.
Хора, сблъскващи се с този феномен могат да притежават някои особености на активационната система, предразполагащи ги към подобно нахлуване на съня в състояние на бодърствуване.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.