zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха отровни съединения в силиконовите импланти



11 април 2006, здраве.bg

Група американски изследователи откриха високо ниво на отровни соли на платината в организма на жени, които са използвали дълго време силиконови импланти.
Изследването, публикувано в списанието на Американското химично общество, нанася удар върху инициативата на Управлението по контрола на качеството на продуктите и лекарствата на САЩ (FDA), одобрило преди броени месеци завръщането на забранените преди 14 години импланти.
Високото съдържание на отровните соли на платината е открито в урината, косата и кърмата на жени, на които още през 80-те години на миналия век са поставени импланти.
Откритието, направено от учените е доста неочаквано, защото напоследък се смяташе, че солите на платината не могат дълго време да се съхраняват в човешкия организъм.
Експертите от FDA не един път са заявявали за безопасността на платината, използваща се при производството на импланти в качеството на катализатор, преобразуващ течния силикон в по-плътно телообразно състояниe.
Специалистите от FDA, свързани с компаниите-производители на импланти, определят резултатите от новото изследване като съмнителни.
Авторите на изследването Ърнст Ликис и Сюзън Махарадж обясняват своето откритие с това, че те на практика са първите, които са предприели системни търсения на солите на платината в организма на бившите пациентки на пластичните хирурзи.
Солите на платината са високотоксични вещества, способни да предизвикат тежки алергични реакции, астма, отслабване на имунитета и болести на нервната система.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.