zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възстановиха сложен човешки орган чрез тъкан, отгледана в лаборатория



Операцията бележи голяма стъпка в регенеративната медицина.

6 април 2006, здраве.bg

Учени за първи път проведоха операция за възстановяването на сложен човешки орган, какъвто е пикочния мехур, като използваха жива тъкан от пациента, отгледана в лаборатория.
Досега в лаборатории се отглеждаха и присаждаха само по-прости тъкани като кожа, кости и хрущяли. Сега за първи път практически се провежда замяна на по-сложен орган с помощта на тъкан от собствените клетки на пациента.
Антъни Атала от Бостънската детска болница, където бе проведена операцията твърди, че по този начин може да се реши поне донякъде проблема с недостига на донорски органи.
Присаждането на пикочен мехур вече е осъществено при 7 пациенти на възраст от 4 до 19 години и то значително е подобрило начина им на живот.
През последните години учените постигнаха значителни успехи в разработването на платформи, функциониращи като скелет, който задържа растящите клетки, а след това се разтваря в организма. Голям прогрес в регенеративната медицина безспорно е изучаването на стволовите клетки, от които могат да се развиват различни тъкани в организма.
Бостънските учени са използвали по-зрял тип клетка отколкото е стволовата, наречена клетка-предшественик. Първоначално те оперират пациента, за да отстранят болната тъкан, обхващаща повече от половината от пикочния мехур, взимат образци от мускулните клетки и стените на пикочния мехур, посяват ги върху имащи формата на чаша “скелети” от колаген и оставят клетките да се размножават за няколко седмици. След това тези форми с клетки хирургически се пришиват към органа на пациента, където изкуствено отгледаните клетки продължават своя растеж.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.