zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има връзка между активността на слънцето и типа нервна системаИма връзка между активността на слънцето и типа нервна система

здраве.bg

Учените от Института за космически изследвания в Москва са констатирали зависимост между слънчевата активност в определен период и типа нервна система на родените през него деца, съобщи mignews.com

Специалистите дефинират два типа нервна система, които най-общо могат да бъдат наречени силна и слаба и които се различават по способността на издържане на продължителни и значителни натоварвания без видими признаци за преумора.

Същевременно е отчитан и показателят за лабилността на нервната система - свойството бързо да се реагира на външни въздействия.

В проведеното от руските учени изследване е сравнена честотата на разпространение на силната и слабата нервна система при 3,5 хиляди деца на възраст от 6 до 14 години, родени в различни фази от циклите на слънчевата активност.

Според резултатите, в годините на висока слънчева активност честотата на разпространение на силен и средно-силен тип нервна система сред децата е по-голяма отколкото в годините на минимална слънчева активност. И обратното, децата със слаб и средно-слаб тип нервна система се раждат повече през годините на минимална слънчева активност.

Данните от изследването същевременно показват, че слънчевата активност не влияе на лабилността на нервната система.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.