zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

80% повече са болните от хепатит за последните две години



2/3 от хората не знаят, че са се заразили, защото заболяването при тях протича без жълтеница или други видими признаци.

4 април 2006, Нетинфо
още от Нетинфо


През последните две години броят на новорегистрираните болни от хепатит е нараснал с 80%, обяви доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, на откриването на петата Национална кампания за превенция на хепатита.
По време на кампанията имунизационният център на столичния бул. "Янко Сакъзов" 26 ще работи от 8 ч. до 18,30 ч. всеки делничен ден.
Продължава да работи и безплатният тел. 0800-111-55, на който всеки може да получи повече информация за профилактиката на вирусните хепатити.
Над 450 000 души у нас са хронични носители на хепатит В, а ежегодно хиляди се заразяват с хепатит А.
2/3 от хората не знаят, че са се заразили, защото хепатитът при тях протича без жълтеница или други видими признаци на заболяването, обясни доц. Кожухарова.
През 2005 г. общият брой на заразените от тип А е 5225, а от тип В - 940. Заболеваемостта от хепатит В е овладяна до голяма степен поради въведената задължителна имунизация на родените след 1992 г., допълни тя.
Хепатит А се предава изключително лесно, консумирайки сурови плодове и зеленчуци, също от мухи, вода от заразен източник, чрез ледени кубчета от заразена вода, безалкохолни напитки и всякаква храна, приготвена от заразен човек.
Хепатит В се предава чрез кръв и телесни течности - слюнка, кърма, сълзи, пот, урина, сперма и др., каза доц. Кожухарова. По думите й той е 100 пъти по-заразен от вируса на СПИН.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.