zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Човек расте благодарение на емоциите си



Човек расте благодарение на емоциите си

Хормонът на растежа не се произвежда в хипофизата, твърди ново американско изследване.

здраве.bg

На учените ще им се наложи да преразгледат много теории за дейността на човешкия мозък, защото един от основните постулати в науката се оказва неверен - хормонът на растежа се изгражда не в зоната, отговаряща за растежа на организма (хипофизата), а в неговата емоционална част (хипокампа). Освен това неговото ниво зависи и от съдържанието на естроген в кръвта.

Отдавна известният хормон на растежа се произвежда не в тази част на мозъка, в която се предполагаше преди. Предложена е и нова хипотеза: именно с хормона на растежа са свързани и менталните различия при жените и мъжете.

Досега традиционно се смяташе, че този хормон се синтезира в хипофизата, заради факта, че той е свързан с растежа на тялото и костите, а хипофизата отговаря именно за тази част от мозъка.

Американски учени обаче твърдят, че този хормон се произвежда в хипокампа – структурите в мозъка, отговарящи за паметта и емоциите.
В изследването, достигнало до неочаквания и преобръщащ научните схващания резултат, участват три института: Университета в Санта Барбара, в Ню Джърси и Медицинското училище в Харвард.

Учените отбелязват също, че има разлика между половете - в организма на жената се синтизира повече хормон, отколкото при мъжа, като най-голямото производство се наблюдава при полово зрелите жени. Неговото количество зависи от нивото на женския полов хормон естроген в кръвта. Резултатите от това изследване ще окажат голямо влияние върху схемата на естрогензаместителната терапия, използвана при жените в периода на менопауза и при спортистите, използващи хормона на растежа и анаболни стероиди за увелечаване на мускулната маса.

Специалистите подозират, че разликата в количеството на хормона в мозъка може да влияе върху настроението, емоциите и дори върху мисловния процес. В процеса на учене неговото ниво рязко нараства, а освен това процесите протичат по различен начин при жените и при мъжете. “Съвсем неслучайно мъжете и жените изглеждат различно, действат различно. Умствените им способности...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.