zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бета-каротинът и витамин Е са полезни за белите дробовеНай-доброто решение за доброто дишане обаче остава отказът от цигарите.

3 април 2006, здраве.bg

Диетата, богата на бета-каротин, подобрява работата на белите дробове както при непушачите, така и при заклетите пушачи, съобщава специализирането издание Thorax.
До този извод стигат френските учени под ръководството на Армел Генегу (Armelle Guenegou) след обобщаването на резултатите от 8-годишно изследване, в което са участвали 1194 доброволци на възраст от 20 до 44 години.
За оценяване на функционалните способности на белите дробове на участниците се определя обемът на форсирано издишване за 1 секунда (ОФИ1), а освен това се фиксира и концентрацията на бета-каротина и витамин Е в кръвта. Резултатите от изследването показват, че с напредване на възрастта белите дробове започват да функционират по-лошо, а показателите за ОФИ1 се понижават още на 28-29 годишна възраст. Средно при непушачите ОФИ1 се понижава с 29,8 мл годишно, а при хората, които пушат по повече от 1 кутия цигари на ден - с 52 мл годишно.
Френските изследователи изясняват, че при непушачите, в кръвта на които се определя най-висока концентрация на бета-каротин, функциите на белите дробове с увеличаването на възрастта страдат в най-малка степен. Същата зависимост се наблюдава и при пушачите с висока концентрация на бета-каротин в кръвта.
Бета-каротинът представлява разновидност на витамин А и притежава антиоксидантни свойства (възпрепятства образуването на свободни радикали, които повреждат действието на клетките). Той се съдържа в най-големи количества в морковите, червените чушки, тиквата, мангото и други червени и оранжеви плодове и зеленчуци, а също в спанака и броколи.
Витамин Е също е силен антиоксидант. Основни източници на витамина са растителните масла, авокадото, слънчогледовото семе, мазната риба и яйцата.
Според Генегу положителният ефект на бета-каротина и витамин Е е свързан с техните антиоксидантни свойства: тези вещества блокират свободните радикали, образуващи се в белите дробове под въздействието на тютюна и други фактори, например замърсяващите агенти, съдържащи се във въздуха.
Същевременно...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    хранене и диети    изследвания    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.