zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвни групи и съвместими храни



Кръвни групи и съвместими храни

За всяка кръвна група има продукти, които се препоръчват или следва да се избягват, твърди медицинска енциклопедия.

здраве.bg

Кръвната група е тясно свързана с храненето. За всяка група има продукти, които могат да увеличат нейната жизнена дейност или обратното - да й навредят.

През 1907 г. чешкият учен Я. Янски дефинира наличието при хората на четири кръвни групи. Първата група е 0, втората - А, третата – В и четвъртата – АВ (в редица страни те имат обозначение, различно от нашето – съответно І, ІІ, ІІІ и ІV).

Група 0

Това е първата от известните ни кръвни групи, за която науката е установила, че е съществувала още при кроманьонците. И до днес тя е най-разпространената. Хората с тази кръвна група притежават силна имунна и храносмилателна система. В древността според учените това им е позволявяло по-лесно да оцеляват, защото тогава основен хранителен източник е било месото. В организма на човека с 0 кръв има много стомашна киселина. Той може да извлече от месото максимално количество хранителни вещества. Този тип хора условно биват наричани “ловци”.

Група А

Имунната система на хората с А кръвна група, появили се между 25-15 хиляди години преди Христа им е позволявала да се борят с инфекциите и бактериите, разпространяващи се при големите струпвания на хора, които стават все по-характерни за цивилизациите. Потребността на организма от белтъчини се е удовлевторявала за сметка на различните житни растения и риба. Затова и този тип хора са наречени “земеделци”.

Група В

Хората с тази кръвна група са се появили между 15-10 хиляди години преди Христа. Те са наречени “чергари”. Употребявали предимно мляко и всичко останало, което са успявали да намерят по пътя. Тъй като тези хора са събрали в себе си много качества на имунната и храносмилателната система на “ловците” и “земеделците”, техният организъм се смята за по-издръжлив.

Група AB

По протежение на цялата история на човечеството са съществували само 3 кръвни групи, докато преди 10-15 столетия не се е появила група АВ. Тя е доста рядко срещана и днес. Често я наричат “загадка”, защото причините...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.